Om tillgänglighet

Den 1 januari 2015 skärptes Diskrimineringslagen som numera klassar bristande tillgänglighet i alla skolformer som diskriminering. Bestämmelserna innefattar såväl undervisning som lokaler.

0e449a53cd46b3d692d536f38e08c937c1aec311

Vad menas med tillgänglig lärmiljö?

En tillgänglig lärmiljö innebär att undervisningen och skolmiljön är utformade så att alla elever, oavsett funktionsförmåga eller bakgrund, ges möjlighet att delta och utvecklas på lika villkor.

Det handlar om att anpassa fysiska lokaler, undervisningsmetoder, material och teknik för att möta olika behov, samt att skapa en inkluderande och trygg atmosfär där alla elever känner sig välkomna och respekterade. Målet är att undanröja hinder för lärande och delaktighet.

Hur fungerar en organisation, verksamhet, lokal eller plats

Tillgänglighet är ett begrepp som beskriver hur väl en organisation, verksamhet, lokal eller plats fungerar för studerande oavsett funktionsförmåga.

Vilka förutsättningar finns för lärande

Tillgänglighet är de förutsättningar som krävs för att alla studerande ska kunna vara delaktiga i en inkluderande skolverksamhet.

Skapa en tillgänglig skola för alla

Tillgänglighet i skolan handlar om att skapa en lärmiljö där alla elever ges lika möjligheter att delta, utvecklas och känna sig inkluderade. Det omfattar både fysiska, digitala och sociala aspekter av skolmiljön.

Vikten av bemötande

En viktig del av tillgänglighet handlar om hur vi bemöter varandra. Ett respektfullt och lyhört bemötande från lärare och skolpersonal är avgörande för att elever ska känna sig trygga och delaktiga. Att lyssna på elevernas behov och erfarenheter stärker deras självkänsla och ökar möjligheten till lärande.

Digital tillgänglighet

I dagens undervisning spelar digitala verktyg en stor roll. Därför är det viktigt att dessa verktyg är tillgängliga för alla. Det kan innebära att använda program som fungerar med skärmläsare, att erbjuda texter i olika format eller att se till att uppgifter går att anpassa efter olika behov.

Fysisk tillgänglighet

Tillgänglighet omfattar också skolans fysiska miljö. Det innebär att lokaler, ingångar, toaletter och klassrum ska vara utformade så att alla kan ta sig fram och delta. Ramper, hissar, tydlig skyltning och god akustik är exempel på fysiska anpassningar som kan göra stor skillnad.